søndag, november 06, 2005

Nelosen uutisten mukaan afrikkalaisperäisten mellakointi senkun jatkuu - Emmehän halua Suomeen vastaavia ongelmia?Levottomuudet alkoivat Pariisin lähiöistä
Julkaistu 6.11.2005 00:05


PARIISI. Ranskan lähiölevottomuudet alkoivat kymmenen päivää sitten Pariisin itäpuolella sijatsevasta Clichy-sous-Boisin lähiöstä.
Kaksi teinipoikaa kiipesi 27. lokakuuta muuntajaan pakoon, koska uskoivat, että poliisi ajoi heitä takaa. Pojat kuolivat sähköiskuun.

Toistaiseksi vakavin mellakointi on keskittynyt Seine-Saint-Denisin hallintoalueelle, joka sijaitsee Pariisin itä- ja pohjoispuolella.
Alueen ongelmalähiöissä pahamaineisimpia ovat kerrostalokeskittymät, joita Ranskassa kutsutaan citéiksi. Muu osa lähiöstä saattaa olla verraten viihtyisä, mutta kerrostaloalueet ovat usein rappeutuneita ja likaisia. Palveluita niissä ei välttämättä ole juuri lainkaan.
Viime vuosina ranskalaiset kaupungit ovat jopa päättäneet räjäyttää huonoimpaan kuntoon päässeitä lähiöidensä tornitaloja, koska niiden kohentamiseksi ei enää ole voitu tehdä mitään.

Citéissä asuu enimmäkseen Ranskan entisistä siirtomaista Afrikasta tulleita maahanmuuttajia, heidän lapsiaan ja lapsenlapsiaan.
Koko Seine-Saint-Denisin väestöstä on ulkomaalaisia Ranskan tilastokeskuksen Inseen mukaan noin 19 prosenttia. Yhteensä Manner-Ranskassa heidän osuutensa on kuutisen prosenttia.

Seine-Saint-Denisin ulkomaalaisista reippaasti yli puolet on tullut Afrikasta, enemmistö Pohjois-Afrikasta.
Luvuissa eivät kuitenkaan ole mukana maahanmuuttajien jälkeläiset, joilla on Ranskan kansalaisuus. Insee ei erittele ihmisiä muun kuin kansallisuuden mukaan. Ranskassa syntynyt on ranskalainen, olivatpa hänen vanhempansa tulleet mistä tahansa.

Suurimpia lähiöongelmien taustalla olevia syitä ovat köyhyys ja työttömyys. Seine-Saint-Denisissä työttömyysprosentti on 14, kun Ranskassa kokonaisuudessaan se on alle 10. Citéissä työttömien osuus on yleensä vielä huomattavasti korkeampi.